Routes 2017

Kids centraalPublished on Tuesday, June 20th, 2017 By Jonas Claeys
Al jaren is de Gentse Buitenband een familiegebeuren en dit jaar staan de jonge kinderen centraal.  Vanuit 3 startplaatsen stelden we een speciale route samen speciaal voor (nog jongere) kinderen.  De afstanden op deze routes variëren van 3.5 tot 10...
Lees meer >>

Nieuwe parcours in 2017!Published on Friday, March 3rd, 2017 By admin
Er is voor de nieuwe editie van de Gentse Buitenband niet enkel werk gemaakt van aangepaste routes voor de kids. Er zijn eveneens een aantal nieuwe routes uitgestippeld vanuit verschillende startplaatsen. Ontdek de verschillende routes per startplaats...
Lees meer >>

De vernieuwde Gentse Buitenband (80 km)  loopt in een lus rond Gent, door het laatste landelijk groen, over een afstand van 80 kilometer. Vanuit 4 startplaatsen rond Gent, namelijk in Drongen, Desteldonk, Wondelgem en Zwijnaarde en eentje centraal in Gent aan het Sint-Veerleplein, kun je de lus starten. Voor deze 26e editie hebben we de traditionele Gentse Buitenband eens intens geëvalueerd. Door de evolutie in de tijd zijn heel wat mooie plaatsen van toen reeds volgebouwd. Af en toe laten nieuwe fietsmogelijkheden toe dat we de route mooier konden maken. Daarom elimineerden we heel wat van de vorige versie en kozen voor nieuwe ‘mooiste groene plaatsen rondom Gent’. De tocht is een beetje langer geworden, maar kiest bewust voor huidige mooie plekjes. Je ontmoet werkelijk het mooiste landschap in de rand rond Gent en de nieuwe tocht biedt meer dan ooit een unieke kans om kennis te maken met enkele ‘nieuwe’ landschappen. Het zonnepanelenpark in Rieme, de windmolens in de Kanaalzone, de Ghelamco-site, het Parkbos en de nieuwe fietsmogelijkheden rond Doornzele bieden zeker heel wat nieuwe inkijken op de Gentse rand. Vanuit de startplaats Drongen op landgoed De Campagne fietsen we door Vinderhoute naar Mariakerke tot in het hart van Wondelgem, waar de tweede startplaats is op de Lootenshoeve aan de Dries. Daar trekken we naar de andere kant van het kanaal Gent-Terneuzen langs de fietswegen in de industriegebieden van Wondelgem en Evergem. Via het veerpont van Doornzele bereiken we de overzijde om via de Moervaart rond het industriepark van de Skaldenstraat in de startplaats van Desteldonk te arriveren. Vandaar gaat het via Oostakker en passeren er enkele kastelen in Destelbergen. Zo bereiken we de Schelde. We volgen de Scheldedijk en rijden nadien rond de stationssite van Merelbeke. Uiteindelijk komen we zo aan de Ghelamco-site om via enkele nieuwe en vernieuwde fietspaden de startplaats van Zwijnaarde te bereiken. Vanuit Zwijnaarde doorkruisen we het Parkbos van Zwijnaarde-De Pinte. De route loopt verder over Sint-Denijs-Westrem naar Drongendorp. Via de Luchterenkerkweg bereiken we opnieuw de startplaats in Drongen.

Hoeve Polfliet, Lindestraat 42

3,5km: Kidsroute (fiets- en wandelroute)

De route loopt er in het koppelingsgebied.  Je ontdekt er rustige paadjes in het groen tussen het dorp en het industriegebied van de Skaldenstraat.  Deze tocht kan ook worden gewandeld en ook geschikt voor kinderwagens en buggy’s.

25km: De Bergenkruisroute

We starten op de hoeve van Bart Polfliet richting Oostakker.  We zoeken voor de Bergenkruisroute rustige wegen tot het bedevaartsoord in Oostakker-Lourdes.  Voorbij de Edugo-arena fietsen we richting Oude Bareel.  Een mooi fietspad leidt ons naar een ander bedevaartsoord, nl. Bergenkruis.  Vervolgens steken we door naar het Proefcentrum voor de Sierteelt.

45km: De Sierteeltroute

Voor de Sierteeltroute maken we een mooie lus door de bloemengemeente bij uitstek, Lochristi.  We rijden via de Rozelaeredreef en de bloemenvelden richting Beervelde.  Akkers, velden, landbouwbedrijven en bloemisterijen wisselen mekaar af tot we weer aan de controlestop zijn.

80km: Gentse Buitenband

Hoeve Lootens, Vroonstalledries 66

10km: Kidsroute

Langs de kidsroute doorkruis je het dorp van Wondelgem en ontdekt er mooie rustige plekjes in het dorp.  Je ontmoet er 2 speelpleintjes, waarop de ‘kids’ tussendoor ook nog eens kunnen ravotten. 

25km: Tour Minerale

Vanuit de startplaats fietsen we richting Evergem via enkel minder drukke wegen.  We doorkruisen er het dorpscentrum en gaan dan de open landschappen zoeken tussen Wippelgem en Sleidinge.  Onderweg passeren we nog heel wat actieve landbouwbedrijven, maar ook heel wat oude boerderijtjes, die inmiddels vaak alleen een woonfunctie hebben.  Zo bereiken we de Nieuwe weg in Kluizen en het actieve gehucht Volpenswege.  We krijgen dan een blik op de hoge dijken van het Waterspaarbekken in Kluizen en voor de Gentse Buitenband krijgen we toegang om bovenop de randen van de bekkens te rijden.  We kunnen er ook kennis maken met meer dan 14000 zonnepanelen, die bijna volledig instaan voor de electriciteitsproductie van deze productie-eenheid van de Watergroep.  Voor de Tournée minérale maken we nadien nog een korte lus in het zandige gebied Tervenen

45km: Zonnebergroute

De 45 km-lange Zonnebergroute maakt een verdere lus langs het bedevaartsoord van stoepe ten noorden van Ertvelde en steekt door over de R4 via de Terloverendreef en zo bereiken we de site van Terra Nova.   Dit complex van zonnepanelen is aangelegd op de gipsafvalberg van vroegere industrie.  Ook passeren we het dorpje Kluizen.  Verderop sluiten we aan op de route van Tournée minérale. We keren terug via het dorp Wippelgem en doorkruisen het kasteelpark. Nadien rijden we via de Droogte terug naar Evergem en keren we via een andere weg terug naar de startplaats

80km: Gentse Buitenband

De Campagne, Gijzelstraat 12

25km: De korte en lange b(r)oekenroute met speciale aandacht voor kinderen

Met deze fietstochten, starten we vanuit het Landgoed de Campagne te Drongen waarbij het eerste gedeelte samenloopt voor de 25 en 45 km en we het project van de Oude Kalevallei volledig doorkruisen. Via de Merendreebrug duiken we het weidse Zomergemse landelijk gebied in, tot op de stopplaats, aan de Kerhoek bij Marc en Blanche Vandaele, waar je in alle rust volop kan genieten. De korte en lange b(r)oekenroute (25 km) , verkent vanaf de Kerhoek verder de Zomergemse boerenbuiten tot aan de Lievevaart en Beke-Waarschoot. Op de terugweg via de Huysegaver hebben we een mooi zicht op het kasteel van Lovendegem en zijn groen kader. Via de Lobrug en Vinderhoute , doorheen de Vinderhoutse bossen bereiken we terug onze startplaats op het prachtige domein de Campagne te Drongen – Luchteren .

45km: De Zomerse Leenroute

Met deze fietstochten, starten we vanuit het Landgoed de Campagne te Drongen waarbij het eerste gedeelte samenloopt voor de 25 en 45 km en we het project van de Oude Kalevallei volledig doorkruisen. Via de Merendreebrug duiken we het weidse Zomergemse landelijk gebied in, tot op de stopplaats, aan de Kerhoek bij Marc en Blanche Vandaele, waar je in alle rust volop kan genieten. Met de Zomerse Leenroute (45 km), fietsen we verder tot Eeklo door het provinciaal domein het Leen en langs het haventje van Eeklo, om te verpozen op de schoolhoeve in Eeklo. Op de terugweg verkennen we verder de streek van Zomergem en de omgeving van het Schipdonkkanaal langs rustige landelijke wegen. Vanaf het sas volgen we de Brugse vaart tot aan de Lobrug om aan te sluiten op de route van 25 km.

80km: De Gentse Buitenband

De Krekelhoeve, Krekelstraat 17

6km: Speelpleinroute

Vanuit de startplaats kiezen we richting Zwijnaarde-dorp.  Daar zijn enkele mooie plekjes om eventjes met het gezin te picknicken en er ter plaatse te spelen.  Het speelplein van Zwijnaarde is het hoogtepunt op deze route.

25km: Witte Wachterroute

We starten op de “Krekelhoeve”, het melkveebedrijf van Franky en Inge Broché-Van Leirberghe. We fietsen langs het dorpsplein van Zwijnaarde en nemen verderop de trekweg langs de Schelde .  In Schelderode rijden we langs de geklasseerde St Martinuskerk, zo bereiken we onze stopplaats aan Schelderodemolen, De Witte Wachter. De molen en omgeving zijn beschermd, hij is gerestaureerd en maalvaardig. De molenaar en zijn assistenten leiden je er graag in rond. Na een verkwikkende pauze zetten we voor de Witte Wachterroute onze weg verder via rustige landelijke wegen, rijden langs het Bottelaars Gentbos. We fietsen nog een klein stukje langs de Scheldemeersen om zo terug te keren naar de Krekelhoeve.

45km: Klavertroefroute

De Klavertroefroute verloopt het zelfde als de Witte Wachterroute tot aan Schelderodemolen. We vervolgen onze rit vanaf de Schelderodemolen via de dorpskern van het meer dan 1000 jaar oude pittoreske Munte. Via rustige wegen langs oude hoeves en met mooie vergezichten over het lichtjes heuvelend landschap, bereiken we de tweede stopplaats op de biologische geitenboerderij “Klavertroef” van Peter en Joke De Cock-De Rocker. Na een dorstlessende pauze met eventueel een kort bezoek aan de stallen en een proevertje van de hoeveproducten, zetten we onze weg verder om via Baaigem  en Semmerzake terug de Schelde te bereiken,  die we al snel verlaten om door de Eekse Scheldevallei te fietsen. We rijden door de  landelijk-rustige Zevergemse buiten en komen zo terug aan de “Krekelhoeve”.

80km: Gentse Buitenband